Micro-interviews met DWS mensen #1

Dagelijks helpen we bedrijven met digitaliseren en het verbeteren van hun processen. We bieden veilige en makkelijk te gebruiken oplossingen of maatwerk software, met een focus op open source. Maar wie doet wat? En wat zijn de minder conventionele drijfveren van de medewerkers van het team? Laten we eens een kijkje nemen achter de codes, met een blogserie van relaxte gesprekken met de mensen van Dutchworld IT Solutions.  

#Rugnummer 1

De eerste van de serie van “vreemde gasten, rare snuiters” (zo is het op de “Over ons” bedrijfspagina, zo zijn we in het echt) is Marc. We starten met een van de normaalste, toch? Hij is niet zomaar een techneut; hij is een bescheiden tovenaar in de wereld van programmeren, met een speciale band met het eiland Java – en dan hebben we het niet over de koffie. Sterker nog, Marc drinkt helemaal geen koffie; hij haalt zijn energie blijkbaar rechtstreeks uit de broncode!

Naast zijn IT-werk, vind je hem elke week op het hockeyveld, waar hij een jong team van spelers in Lelystad traint, inclusief zijn puberdochters. En als hij niet bezig is met het ontwikkelen of coachen, kijkt hij naar de wereld van achter zijn camera in zwart-wit analoge foto’s. Hoewel hij terughoudend is om dingen op zijn socials’ te delen, hebben we toch een van zijn foto’s hier mogen laten zien (zonder copyright). Of wachten we nog even tot hij een bekende “content creator” wilt worden, nadat AI beter programmeren dan Marc kan. Tot dan, we geloven dat technologie en creativiteit goed hand in hand gaan. 

In zijn dagelijkse rol bij Dutchworld is Marc de stille kracht achter complexe IT-integraties, waarbij hij de puzzelstukjes van bedrijfsarchitectuur vakkundig aan elkaar weet te leggen. En met een dosis humor, de ‘grote plaatjes’ weer kloppend maakt. Misschien is Marc wel de held van onze IT-afdeling – stilletjes zorgt hij ervoor dat alles op rolletjes loopt, terwijl hij de enige echte supervillain, de gevreesde “systeemuitval”, op afstand blijft. Hij zal ons haten voor dat “held” gedoe. Sorry!

Marc, wat is jouw rol bij Dutchworld?

Ik ben senior Java-ontwikkelaar. Ik neem de leiding over IT-integraties en het ontwerp van systemen. Ik moet zorgen dat bedrijfsprocessen niet alleen gladjes lopen, maar dat verschillende IT-systemen naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Verouderde systemen, data silo’s en afdelingen die niet goed samenwerken zijn geen zeldzaamheid, en dat kan leiden tot een hoop gedoe met data en zelfs beveiligingsrisico’s. Dus we zorgen dat we de boel weer op de rit krijgen, met een blik voor vereenvoudigen en de juiste tools (open source bij voorkeur).

Coachen van het team is een andere taak. Het voelt soms het oplossen van een Rubik’s Cube – je moet voortdurend draaien en keren totdat alles klikt. Maar als het lukt, is de voldoening enorm. En ja, het helpt even dat ik een geduldige kerel ben, ik train dagelijks op deze “superkracht” met mijn tieners thuis.

Waarom Java?

Ik koos voor Java omdat het me uitdaagde, in tegenstelling tot PHP, wat makkelijker leek te leren. Uitdagingen trekken me aan. Java’s veelzijdigheid en de sterke toepassing in de zakelijke wereld spraken me enorm aan, plus het feit dat het zo’n veilig platform is.

Heb je een voorbeeld van een uitdagend project?

Een tijdje geleden werkte ik aan een project voor ING bank, het ging om een creditcardmigratie en was behoorlijk tijdsgebonden. We hebben het in een verrassend korte tijd voor elkaar gekregen. Dit soort projecten betekent dat je soms wat sneller door de fases heen moet, niet echt het type project waar je er veel van achter elkaar wilt hebben. Maar het zijn juist deze projecten die zorgen kwalitatieve sprong voorwaarts.

Wat vind je het leukst aan werken bij Dutchworld?

De vrijheid. Je eigen pad kunnen kiezen. Bij een groot bedrijf zit je vast in je eigen kleine hoekje. Als er hier iets aan de hand is, springt iedereen bij; we delen de lusten en de lasten. Maar over het algemeen voel je echt wat jouw bijdrage is aan de projecten. Je leert een hoop en je wordt creatiever.

Hoe is werken in de tech? 

Vroeger vond ik alles spannend, dicht bij de nieuwste ontwikkelingen zijn dat was het helemaal. Ik ben opgegroeid in het tijdperk voor het internet, en daarna zag ik hoe de webapps en nieuwe technologieën werden opgebouwd. Kijk naar andere velden: voor de metselaars, de vorm van de stenen verandert, maar de manier van bouwen niet. In de IT is dat anders; veranderingen volgen elkaar razendsnel op. Je moet leren en je aanpassen. Dat constante beweging en de noodzaak om bij te blijven, dat maakt het werk in de tech zo boeiend. Soms wel even vermoeiend. Maar ik vind toch mezelf lekker/sneller in de flow. En op mijn plek. 

Iets verrassend?

Ik heb een LinkedIn-groep over Mule ESB opgebouwd met meer dan 700 leden. Community building is eigenlijk niet mijn ding, het groeide allemaal organisch door een gedeelde interesse in dit nichegebied. Het lijkt erop dat, net als bij Mule, als je de juiste verbindingen legt, de data (of in dit geval, mensen) vanzelf stromen! Wat is Mule, hoor ik je vragen? Mule is een lichtgewicht, Java-gebaseerd platform waarmee ontwikkelaars apps snel kunnen koppelen om data uit te wisselen. Het maakt het eenvoudig om verschillende systemen te integreren, en kan overal worden ingezet voor real-time of batch event verwerking. 

Oké, Java klinkt nog moeilijk. Dus vertel, wat doe je buiten het werk?

Ik ben dol op fotograferen met oude analoge camera’s. De constante nieuwigheid op het werk compenseer ik graag met een duik in het verleden. Niets overtreft het gevoel van een echte filmrol, het zorgvuldig plannen van je shots en de spanning van het wachten op je ontwikkelde foto’s in de donker. Ook reizen heeft een speciaal plekje in mijn hart: off de grid, nieuwe plekken ontdekken. En niet te vergeten, ik ben elke week een hockeycoach. De eerste keer dat ik mijn oudste dochter coachte, zag ik direct het positieve effect. Kinderen zien groeien in hun vaardigheden geeft me een enorme boost.

Een advies voor iemand die net begin aan een carrière als softwareontwikkelaar?

Maak jezelf nuttig. Doe wat je moet doen op je werk en leer thuis wat je graag wilt weten, als niet anders kan. Je kunt op je werk vastzitten aan oudere technieken, omdat niet alle bedrijven in een hoog tempo veranderen. Wees dan de drijvende kracht achter verandering. Blijf jezelf ontwikkelen, dan komt het plezier vanzelf.

Ja, en de foto nog. Gaan we toch een leuke poster van maken voor het kantoor, met titel “Op Java”.

wadden picture