10 stappen om je ERP implementatie BIV-bestendig te maken
In een wereld waar kunstmatige intelligentie, digitale technologieën en cloudomgeving (bijna) de norm zijn geworden wordt het belang van informatiebeveiliging voor elke organisatie steeds belangrijker.
Een veelgebruikte uitspraak is dan ook: “data is het nieuwe goud“.
Bovendien, cyberbeveiligingsproblemen vormen al lange tijd een dagelijkse bedreiging voor bedrijven, ook voor het MKB. Volgens de KvK krijgen Nederlandse bedrijven wekelijks 294 cyberaanvallen te verwerken. Een geslaagde hack kost een getroffen bedrijf gemiddeld 67.000 euro. 1 op de 5 ondernemers krijgt hiermee te maken.
Dit vormt een boeiend vertrekpunt voor een verdieping in de BIV-principes: Beschikbaarheid, Integriteit en Vertrouwelijkheid.
BIV is belangrijk voor het bescherming van gevoelige gegevens tegen cyberaanvallen (datalekken te voorkomen), voor het bedrijfscontinuïteit in het geval van natuurrampen, technische storingen of andere onvoorziene gebeurtenissen, voor reputatiebehoud en het voorkomen van financiële verliezen.
Met de BIV beveiligingsclassificatie zijn drie componenten gecombineerd: Beschikbaarheid, Integriteit (=betrouwbaarheid) en Vertrouwelijkheid (=exclusiviteit). Oftewel een heldere en brede leidraad voor beveiligingsmaatregelen, controles en strategie. In het Engels maken we gebruik van de afkorting CIA triad: “confidentiality”, “integrity” en “availability”.
Voor de beveiliging van ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) moeten dezelfde principes gelden als voor conventionele informatiebeveiliging. Of je nu net begint met een nieuwe ERP als Odoo of je al een bestaande implementatie hebt, het is van essentieel belang om te zorgen voor de BIV beveiliging van je systeem. Hier zijn 10 stappen die je kunt nemen om bijvoorbeeld je Odoo-implementatie BIV-bestendig te maken:
1. Update de Odoo-versie
Zorg ervoor dat je altijd gebruikmaakt van de nieuwste versie van Odoo. Updates bevatten vaak beveiligingspatches en bugfixes die je systeem beschermen tegen kwetsbaarheden en bedreigingen.
2. Beheer toegangsrechten
Implementeer strikte toegangscontroles, gebruikersrollen en machtigingen binnen Odoo. Hiermee kun je de vertrouwelijkheid van gegevens waarborgen en ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige informatie. Bijvoorbeeld, alleen de mensen die bij de HR werken, mogen in de database met salarisinformatie kijken.
3. Versleutel gevoelige gegevens
Maak gebruik van encryptie om gevoelige gegevens te beschermen. Versleuteling voorkomt ongeoorloofde toegang tot vertrouwelijke informatie, zelfs als het systeem wordt gecompromitteerd. Als de servers in gevaar komen en gegevens worden gekopieerd, zijn ze nutteloos zonder de juiste ontsleuteling. Dit deel verwijst ook naar versleutelde berichten zoals TLS, met https.
4. Implementeer sterke authenticatie
Versterk de beveiliging van je Odoo-installatie door het gebruik van sterke authenticatiemechanismen, zoals tweestapsverificatie of biometrische identificatie. Dit verkleint het risico op ongeoorloofde toegang tot je systeem.
5. Voer regelmatige beveiligingsaudits uit
Controleer periodiek je Odoo-implementatie op mogelijke kwetsbaarheden en beveiligingslekken. Voer penetratietesten uit om zwakke plekken op te sporen en neem passende maatregelen om ze te verhelpen. OWASP scans voor websites zijn ook gebruikelijk om te controleren op kwetsbaarheden en mogelijke beveiligingsrisico’s.
6. Controleer periodiek de back-ups
Regelmatige back-ups zijn cruciaal om de beschikbaarheid en integriteit van je gegevens te waarborgen. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je Odoo-database en test het herstelproces om er zeker van te zijn dat je gegevens veilig zijn. Wekelijkse en dagelijkse back-ups zijn gebruikelijk. Back-ups zijn ook nodig voor grote veranderingen en updates (liefst geautomatiseerd).
7. Implementeer redundantie en failover-mechanismen
Verbeter de beschikbaarheid van je ERP-installatie door redundante systemen en failover-mechanismen te implementeren. Dit zorgt ervoor dat je bedrijfsactiviteiten doorgaan,mochten problemen zich voordoen. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld 2 datacenters op verschillende locaties en dan hoeven ze alleen de adressen te veranderen in hun proxies of DNS records als dat nodig is. Er zijn ook HA-database clusters, etc.
8. Monitor en analyseer de systeemprestaties
Implementeer monitoringtools om de prestaties van je Odoo-implementatie continu te volgen. Zo kun je potentiële problemen vroegtijdig identificeren en aanpakken en de beschikbaarheid en prestaties optimaliseren. Een voorbeeld is om Prometheus toe te voegen om het systeem te monitoren. Verschillende processen en metriek van applicaties en databases kunnen zo worden gecontroleerd.
9. Train je personeel
Zorg ervoor dat je medewerkers goed opgeleid zijn in het veilig gebruik van Odoo en bewust zijn van de BIV-principes. Dit helpt bij het voorkomen van menselijke fouten en verhoogt het algemene beveiligingsniveau.
Om dezelfde reden adviseren we dat elke organisatie een Information Security Officer heeft. Het houdt grip op de risico’s, de verbeterplannen en voert andere taken uit zoals:
– Uitvoeren van vulnerability en penetration testen
– Uitvoeren van het security awareness programma
– Ondersteunen bij de toetsing van security bij derde partijen
10. Scherm je server af voor ongewenste IP-adressen
Het gebruik van een VPN zou standaard moeten zijn, maar wordt nog lang niet altijd toegepast en/of de toegangslijst wordt niet frequent geüpdate. Door de server alleen toegankelijk te maken voor bepaalde ip-adressen, wordt de deur voor heel veel ongewenste gasten gelijk dicht gegooid. Als de toegangslijst niet goed bijgehouden wordt, dan is er op het moment van een hack een langere verdachtenlijst Het onderzoek naar een oplossing kan dan langer duren.
Voor een BIV-bestendige Odoo-implementatie kun je altijd vertrouwen op de expertise van een specialist als Dutchworld IT Solutions. Onze ervaren professionals kunnen je helpen bij het identificeren van mogelijke beveiligingsrisico’s, het implementeren van de juiste beveiligingsmaatregelen en het optimaliseren van je Odoo-installatie volgens de BIV-principes.
Neem vandaag nog contact op met ons team via contact@dutchworld.nl en maak je Odoo-integratie BIV-bestendig!