Kantoor Amersfoort: +31 (0)30 229.31.18

Toegankelijkheid key op braille-autoriteit.org

Websites moeten voor iedereen toegankelijk zijn! Toegankelijkheid is het belangrijkste criterium om gebruikers met een gehele of gedeeltelijke leesbeperking deel te laten nemen aan  de maatschappij via het Internet.

In samenwerking met Dedicon heeft Dutchworld een toegankelijke website braille-autoriteit.org ontwikkeld voor de organisatie die de braille standaarden zal gaan beheren.

Toegankelijkheid de kern van de opdracht

De op te richten Braille Autoriteit houdt zich bezig met het ontwikkelen en vaststellen van braille standaarden in diverse toepassingsgebieden voor het Nederlandse taalgebied. Er zijn sets op het gebied van 6-punts, 8-punts, wiskunde, muziek. En er zijn internationale standaarden.
De standaarden worden zorgvuldig samengesteld door een team van braille experts uit Nederland en België, die mede zelf een leesbeperking hebben en dus afhankelijk zijn van de toegankelijkheid van braille-autoriteit.org om mee te kunnen doen aan het standaardisatieproces.

Workflow bepalend voor aanpak

In de website is een work-flow voor het standaardisatieproces ingebouwd. Lijsten met RFC’s in een bepaalde status kunnen op braille-autoriteit.org ook door gebruikers met een leesbeperking doorzocht en gelezen worden.
Ingelogde gebruikers kunnen RFC’s indienen bij de standaardisatie-commissie. De standaardisatie-commissie kunnen RFC’s (her)formuleren, nader onderzoeken, voorbeelden bedenken, consequenties overdenken en uiteindelijk een RFC beoordelen en goed- of afkeuren. Uiteindelijk zal de nieuwe versie van een standaard voor acceptatie aan de Braille Autoriteit worden voorgelegd. Op basis van de RFC’s wordt de totale standaard-tekst bijgewerkt en gepubliceerd.

Website realisatie

En wat is de website braille-autoriteit.org dan “ronduit saai!” zou de gangbare, visueel ingestelde website bezoeker uitroepen.

De finesse van de toegankelijke website zit hem echter in de kunst van het weglaten. Leeg en zwart-wit. En het correct toepassen van keyreader-labels middels css of javascript-functies om de screenreaders zoals NVDA, Supernova, Apple VoiceOver of JAWS de relevante tekst en niets meer dan dat te laten voorlezen.

En met de toetsen kan snel in- of uitgezoomd worden. Icoon-tjes hiervoor in headers hoeft bijvoorbeeld niet, blinde mensen zien zoiets niet.

WordPress techniek

WordPress, WP default theme, CSS, Javascript

Foundation

Let op: het Foundation accessibility-theme heeft op dit moment een known bug, waardoor het menu niet toegankelijk is op de manier waarop screenreader-gebruikers dat standaard gewend zijn via de mainstream screenreaders.